четвер, 28 серпня 2014 р.

Eurotrip. Польща, частина 2: Освєнцім.

Польська електричка
Отже, вирішили ми їхати в Освєнцім. Планували їхати автобусом, але вже дорогою виявилося, що електричкою дешевше. Тож ми купили два квитки на електричку. Їхати нам було десь години дві. Польські електрички не можна навіть порівняти з нашими – вони схожі скоріше на наші потяги «Інтерсіті». Також в Польщі дивним чином функціонує залізниця – куплений квиток дійсний певний час з моменту покупки (цей час залежить від тривалості поїздки). Наші квитки, для прикладу, були дійсними шість годин. 
         Людей в нашому вагоні було геть мало, тим не менш ми стали свідками цікавого випадку. Відразу після відправлення у вагон зайшов контролер – такий прикольний статечний вусатий дядечко. А у жіночки поблизу нас закінчився час дії квитка. Причому, їхати їй було дві чи три зупинки, але що поробиш – мусить платити штраф. Пані відразу відпиралася, але контролер був непохитний, як скеля: «Нічим не можу зарадити – я на роботі. Пані має сплатити 60 злотих (щось близько 240 грн.)». Натомість, жіночка спробувала схитрити – «я не маю при собі грошей». Контролер абсолютно спокійно попросив у пані документи й виписав квитанцію, яка вже прийде на домашню адресу, але штраф тепер був вже 100 злотих (400 грн). Цей випадок дав нам зрозуміти, що із законами у Європі треба бути обережними. Хоча наші каучсьорфери запевняли нас, що можемо не паритися – Україна не входить до ЄС і в наших паспортах не вказана домашня адреса, ми можемо не платити штрафи і нічого нам за то не буде.
До нашої поїздки про Осєнцім ми знали дуже мало – лиш те, що це концтабір. Насправді, це дуже миле містечко. А власне табір (концентраційний і для військовополонених – це різні речі) був на околиці міста. Табір німецькою називався «Аушвіц». Історичні дані про цей табір можна прочитати у Wiki, а я лиш спробую передати тут свої враження.
Табір «Аушвіц» поділявся на кілька частин, які були розташовані окремо: «Аушвіц І» - головний табір, був заснований першим, адміністративний центр всього комплексу; «Аушвіц ІІ Біркенау» - табір смерті, саме там було вбито найбільше в’язнів; «Аушвіц ІІІ» - робочий табір, в якому розташовувалися в’язні, яких використовували для примусових робіт. Також було ще кілька невеликих колоній – поблизу шахт або інших місць, де застосовували в’язнів-робітників. Загалом, за п’ять років існування табору в ньому було знищено за різними даними від 70 тисяч до 9 мільйонів людей (найбільш реальна цифра = 1,5 млн). Та хіба цифри передадуть увесь той жах? Цифри – це просто статистика… А там – мільйони чиїхось батьків, матерів, братів і сестер. Над головними воротами «Аушвіц І» пише «Arbeit macht frei» («Робота робить вільним»). Який цинічний напис! «Від чого робить вільним?» - подумалося мені… Може, від життя… І особливого цинізму додавав оркестр, який щодня зустрічав в’язнів з роботи – на думку табірного керівництва музика мала зробити людей жвавішими і веселішими. (До речі, раджу почитати «Танґо смерті» Юрія Винничука – один з головних героїв там якраз грав у оркестрі в «Аушвіці»).
Ворота до "Аушвіц І". Фото не моє
Ми не брали екскурсовода, бо то трохи дорого, лиш купили путівник. Але й того вистачило аби побачити й зрозуміти ту нелюдську жорсткость та звірячу винахідливість німців. На території «Аушвіц І» були двохповерхові бараки, адміністративні будівлі, будівля-карцер із різноманітними камерами (так звані «стоячі» камери, де можливо лиш стояти, 1,5 кв. м.; «голодні» камери, де в’язні помирали від голоду»; або ж «темні» камери, де не було ні вікон, ні вентиляції, туди напихали купу людей і вони помирали від нестачі кисню). Там же було і подвір’я, в якому розстрілювали в’язнів. Також в «Аушвіц І» була одна газова камера і велика шибениця. За іронією долі, на тій же шибениці у 1947 році було повішено одного із комендантів табору – Рудольфа Хоса. Вона збереглася й досі. Кожен барак тепер – частина музейної експозиції. В одному з бараків ми бачили купу предметів, відібраних у інтернованих – чемодани, миски, окуляри, протези, щітки… В іншому – купу людського волосся, яке обстригали й використовували для промисловості у Німеччині (з нього робили «бортку» - що то таке я не знаю, щось схоже до жорсткої тканини). Експонати жахливі… Вже пізніше, я прочитав, що радянська влада з весни 1945 року до 1949 року використовувала табір «Аушвіц І» як в'язницю НКВД для інтернованих осіб - влада змінилися, а методи лишилися ті ж самі...
«Аушвіц ІІ» - значно більший за територією, ніж «Аушвіц І». Там був окремо жіночий і чоловічий табір, було чотири газові камери і чотири крематорії. Туди ж була підведена й залізниця, якою привозили в’язнів. Відразу по прибуттю в’язнів сортували – когось на роботи, когось в медичну частину – для дослідів, а непридатних для того й іншого – відразу до газових камер. На стендах поруч - роздруковані знімки есесівців, де стоять люди, направлені до газових камер. І що дивно, в них не видно страху – і це десь за півгодини до смерті. Як ми зрозуміли – в’язні просто не знали, що йдуть на смерть. Газові камери були замасковані під душові, там навіть були виведені труби і лійки. Людей привозили і вели на смерть, говорячи, що ведуть до лазні. Були випадки, коли євреїв обіцяли переселити в «єврейські» землі, німці брали з них за то великі гроші, а везли до концтабору. Отже, людина приїздила з якимось майном і її вели ніби покупатися. Заводили в газову камеру, всіх роздягали, далі виганяли в «душову»…пускали газ і вже в наступному залі-крематорії зондеркоманди (набрані з тих же в’язнів) спалювали тіла… При відступі німці підірвали крематорії, і ті страшні руїни стоять і досі… Також на території лишилося невелике озеро, куди частково викидали попіл спалених людей (більшу частину попелу вивозили на поля як добриво).
Барак для в'язнів (жіноча частина табору з 1943 року)
Нари всередині бараку
В'язні на нарах. Фото з інтернету. Очевидно, зйомка СС
"Циклон-Б" - гранули, з яких виділявся газ, використовували в газових камерах
Руїни газової камери
Частина меморіалу жертвам
Платформа, на яку вивантажували новоприбулих в'язнів. Часом дорого до табору
становила тисячі км і частина в'язнів від тисняви й голоду помирала вже у вагонах
Вагон, в якому перевозили в'язнів
Обгороджувальна сітка. Лишилася ще з часів табору, дріт був під струмом.
Ззовні сітка оточувалася ровом з водою, який копали самі ж в'язні
Головна адмінбудівля "Аушвіц ІІ Біркенау" - "Брама смерті"
Чоловічий барак, переобладнаний з військової казарми для коней.
Дана будівля вміщала 40 коней, а після переобладнання - 400 в'язнів
Всередині чоловічого бараку
Важко підвести якийсь підсумок після відвідин Аушвіцу. Не було страшно. Було моторошно. Коли читаєш в книгах про концтабори – не уявляєш того жаху, який насправді там коївся. А після відвідин усвідомлення прийшло. І розуміння, що не можна такого допустити більше. Це трагедія, і трагедія не лише для євреїв, а для всього людства. Щоб зрозуміти загальну картину раджу переглянути відео:

Опісля цього музейного комплексу ми пішли подивитися саме містечко. Красиве, охайне. Але увесь світ назву «Освєнцім» уявляє зовсім інакше…
Замок в історичній частині міста

Немає коментарів:

Дописати коментар